Clucking The Trend The Nando’s Way!

November 15, 2012

I have said time and time again that I love it when a large retail or restaurant chain throw out the brand manual and create a concept store that is like none that came before it, it’s quite refreshing and exciting as these brands have no excuse for not reinventing themselves on a more regular basis and keeping up with the changing trends and fads in the world of Interior Architecture and Design. This week I am loving and congratulating Nando’s for rocking out a new concept design that is wickedly cool.

Designed by BuckleyGrayYeoman the new restaurant is based in Dundee, Scotland. The architects faced many challenges with the project which makes the design even cooler, the main difficulty being that it is housed in a mixture  of a Grade II listed Victorian building (to the front) and a 1920’s industrial warehouse towards the back, as such the designers were limited as to what they could and couldn’t do, quite a rare thing to hear for us that work in Dubai but a problem faced by designers all over the world, I would say we should count ourselves lucky but I am quite envious as the idea of taking on a listed Victorian era building and adding my stamp to its history fills me with excitement.

BuckleyGrayYeoman explain below:

BuckleyGrayYeoman have restored period features and made bold additions to create a colourful, contemporary space in this Grade II listed Victorian building and adjoining 1920s warehouse. A capacious double height area has been created with an exposed timber roof and structural steelwork emphasising the spatial qualities and industrial character of the building. These newly restored details have been given a playful overhaul, taking centre-stage in an interior design that expresses the vibrancy of the Nando’s brand through an eclectic palette of materials and colour. A 40ft shipping container houses the kitchen at the heart of the restaurant, referencing the roots of the Nando’s brand in South Africa, where shipping containers are commonly used as spaces for restaurants and shops. A five metre-high graffiti mural, fills the rear wall and a delicate pendant light sculpture creates a play of colour above diners’ heads.

Herein lies the reasoning for my appreciation of this project, not just for the transportation of the listed building into the modern era but for the nods to the old, such as the historic and humble reason behind using the old container and the use of the eclectic furniture pieces and the stunning exposed and raw look to the space, using the history of the Nando’s Cockerel on the old fashioned script on the wall is another soft but beautiful touch. When you couple these elements with the modern freshness of the graffiti on the walls, the bold explosion of colors and that stunning piece of art / pendant lighting feature you get a project that balances the old with the new perfectly and effortlessly. This really is a very skilful project and one that has us saluting both Nando’s and BuckleyGrayYeoman for their awesomeness.